Warmtepomp Westbroek

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een ketel op gas niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Op de tips van onze experts lees jij concrete informatie over een warmtepomp in Westbroek. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Westbroek!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Westbroek? Middels onze expertise doorzoek jij praktische adviezen. Kies voor een veelgestelde vraag en je leest snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Westbroek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Westbroek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westbroek

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Westbroek onmisbaar. De zoektocht naar een aangesloten installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Geothermik France warmtepomp). Hoe herken je een ervaren vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.650 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Westbroek.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Hapert.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 – €21.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westbroek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westbroek

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westbroek te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1100 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5600 €1500 €2000 7 jaar
Bodem-water €14600 €3500 €3200 14,5 jaar
Water-water €18600 €5300 €4000 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Bilt?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente De Bilt) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Westbroek is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1150 – €5850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Thermia iTec 5 geeft jou €1.800,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ008(**)3 + EHBH08(**)3V krijg je €2.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Westbroek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Oudenhoorn plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met gewone stroom. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 tot €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €380 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen