Warmtepomp Hapert

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Op deze website achterhaal je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Hapert. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle nuttige informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hapert!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hapert? Middels onze expertise achterhaal je belangrijke adviezen. Klik op een van de onderwerpen en bekijk eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Hapert?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hapert?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hapert

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij complex. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Hapert benodigd. De zoektocht naar een handige installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hidros installatie). Hoe kies ik een erkende vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.750 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.000 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hapert.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Rohel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.000 tot €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Nefit, Atag, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hapert

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hapert

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hapert te ontcijferen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1900 €1100 5 jaar
Lucht-water €4400 €2100 €2200 8 jaar
Bodem-water €15500 €3600 €4500 14,5 jaar
Water-water €17100 €4000 €5800 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bladel?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Bladel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Hapert geldt alleen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2850 tot €5600. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ011C(A)W + EHBX11CB9W heeft €2.400,00 subsidie en voor de Weishaupt/Monarch WWP W 45 ID heb je recht op €6.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hapert

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Babberich plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €3000 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €300 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw