Warmtepomp Rohel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het laten installeren van een ketel op gas niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Middels onze vergelijker achterhaal je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Rohel. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle cruciale tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Rohel!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Rohel? Via onze specialisten vind jij nuttige tips & tricks. Druk op een van de onderstaande vragen, en je leest à la minute alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Rohel?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Rohel?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Rohel

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Rohel benodigd. De keuze maken voor een erkende vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ferroli installatie). Hoe herken je een aangesloten installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.750 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €5.000 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Rohel.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Bornwird.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Vaillant, Nefit, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone product. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rohel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Rohel

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rohel uit te rekenen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1300 €1600 7 jaar
Lucht-water €4000 €2100 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €3900 €3000 13 jaar
Water-water €18700 €4500 €5400 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Friese Meren?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente De Friese Meren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Rohel geldt alleen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1800 en €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Split 5.0 T-S staat gelijk tot €1.650,00 subsidie en m.b.t. de ARTEL SHP14RL24P3 krijg je subsidie tot €2.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Rohel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Kuitaart plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) samen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €5000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €300 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen