Warmtepomp Kuitaart

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is de keuze voor de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Geholpen door warmtepompspot.nl bekijk jij concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Kuitaart. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Kuitaart!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Kuitaart? Door onze experts vind je zinvolle adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en je vindt vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kuitaart?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kuitaart?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kuitaart

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Kuitaart cruciaal. De keuze maken voor een erkende expert is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sundez). Hoe kies ik een bekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen februari 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €3.000 – €6.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Kuitaart.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Uithuizen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 en €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, Intergas, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kuitaart

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kuitaart

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kuitaart uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1600 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €2400 €2600 8 jaar
Bodem-water €14400 €3900 €3200 11 jaar
Water-water €17000 €4700 €5600 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hulst?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Hulst) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Kuitaart is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2050 tot €5700. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti HWMC023H staat gelijk tot €2.950,00 subsidie en met betrekking tot de Hautec HCS-PN-35A (88SF0261SDPA5) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kuitaart

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Dodewaard plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2550 tot €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €295 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen