Warmtepomp Dodewaard

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het kiezen voor een systeem op gas volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Aan de hand van onze website achterhaal je concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Dodewaard. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle cruciale specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Dodewaard!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Dodewaard? Door onze experts vind jij praktische tips. Druk op een item uit onze FAQ en jij checkt vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Dodewaard?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Dodewaard?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dodewaard

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Dodewaard onmisbaar. Het kiezen van een geoefende specialist is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Bosch verwarming). Waar vind ik een degelijke warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.000 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Dodewaard.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nieuwveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Atag, AWB, Remeha, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dodewaard

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dodewaard

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dodewaard uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1800 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €4000 €1600 €2700 8 jaar
Bodem-water €14400 €5700 €3100 14,5 jaar
Water-water €17600 €4500 €4900 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Neder-Betuwe?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel consumenten overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Neder-Betuwe) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Dodewaard kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 tot €5650. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0021t staat gelijk tot €1.500,00 subsidie en wat betreft de Galletti LEW 041HL krijg je subsidie tot €6.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Dodewaard

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Westeremden plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2800 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €390 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen