Warmtepomp Nieuwveen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het aansluiten van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Door deze website vind jij handige info aangaande een warmtepomp in Nieuwveen. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare details en ontdek de meest vakkundige installateur in Nieuwveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwveen? Door onze experts bekijk je belangrijke tips & tricks. Druk op een item uit onze FAQ en je vindt direct alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nieuwveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nieuwveen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwveen

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk pittig. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Nieuwveen noodzakelijk. De keuze maken voor een handige expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Air Trade Centre verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €5.500 – €6.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nieuwveen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Zelhem.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €5.500 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Vaillant, Atag, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwveen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwveen te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1200 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €2400 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €5700 €3700 10,5 jaar
Water-water €18400 €5100 €5100 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Nieuwkoop?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel gezinnen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Nieuwkoop) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Nieuwveen kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 tot €5350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de HUDGE AVH-24V1D biedt €1.900,00 subsidie en aangaande de Viessmann Vitocal 300-G BWC 301.B17 is dit €3.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nieuwveen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Harfsen plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €275 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen