Warmtepomp Zelhem

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Op onze website vind jij waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Zelhem. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle onmisbare tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Zelhem!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zelhem? Op deze pagina vind je zinvolle aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en check rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zelhem?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zelhem?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zelhem

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Zelhem cruciaal. Het kiezen van een echte expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Warmblauw systeem). Hoe kies ik een geoefende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.350 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €3.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zelhem.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hommerts.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 en €20.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Atag, AWB, Nefit, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zelhem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zelhem

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zelhem uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1100 €1900 7 jaar
Lucht-water €4000 €2000 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €5200 €2700 12,5 jaar
Water-water €18200 €4900 €4800 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Bronckhorst?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel consumenten uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Bronckhorst) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zelhem is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1700 – €4850. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 222-S AWB-E-AC 221.C16 geeft recht op €2.400,00 subsidie en bij de ELCO Aerotop T20 EXT ligt dit op €3.150,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zelhem

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Roswinkel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 en €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €315 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen