Warmtepomp Hommerts

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het laten installeren van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Door deze website lees jij handige info m.b.t. een warmtepomp in Hommerts. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle praktische info en check prijzen van een installateur in Hommerts!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hommerts? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij bruikbare tips. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hommerts?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hommerts?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Hommerts

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Hommerts benodigd. Het kiezen van een betrouwbare expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hitecsa warmtepompen). Hoe herken je een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.700 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €5.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hommerts.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Slijk-Ewijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, Intergas, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hommerts

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hommerts

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hommerts uit te rekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1600 4 jaar
Lucht-water €4900 €1900 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €5300 €3100 14,5 jaar
Water-water €17600 €4600 €5600 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Hommerts is alleen van toepassing op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2400 tot €5250. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Energie EST SB12.200DHW.FL geeft jou €2.500,00 subsidie en bij de Clausius classic HC 5-25 krijg je €4.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hommerts

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Bourtange plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met gewone stroom. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €330 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw