Warmtepomp Bourtange

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van de info van onze specialisten vind jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Bourtange. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige info en vergelijk direct alle installateurs in Bourtange!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Bourtange? Middels onze expertise ontdek je belangrijke tips en adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en ontdek rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Bourtange?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bourtange?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bourtange

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Bourtange onontbeerlijk. De zoektocht naar een vakbekwame vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Waterkotte warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.550 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bourtange.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Maasdijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 en €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, AWB, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bourtange

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bourtange

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bourtange uit te rekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1100 4 jaar
Lucht-water €6700 €1900 €2300 9 jaar
Bodem-water €14100 €4500 €2500 10,5 jaar
Water-water €17300 €5500 €5100 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Vlagtwedde?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Vlagtwedde) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Bourtange kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1150 en €5300. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Bosch Compress 3000 EWT geeft jou €1.400,00 subsidie en voor de CLINT CWW/K/WP 101 krijg je €5.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bourtange

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Ulrum plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €4800. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €365 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen