Warmtepomp Maasdijk

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Door de info op deze pagina doorzoek jij relevante tips voor een warmtepomp in Maasdijk. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle belangrijke informatie en vind de voordeligste installateur in Maasdijk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Maasdijk? Via onze specialisten bekijk je handige tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Maasdijk?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Maasdijk?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Maasdijk

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Maasdijk cruciaal. Het kiezen van een ervaren installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over TechniQ-Energy warmtepomp). Hoe kies ik een bedreven installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.300 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €4.500 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Maasdijk.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk werken we met twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Warmond.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 – €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Nefit, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maasdijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Maasdijk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maasdijk te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1400 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €5900 €2500 €2600 9 jaar
Bodem-water €15200 €4500 €3900 12,5 jaar
Water-water €17200 €5200 €4200 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Westland?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel huizen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Westland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Maasdijk kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 – €4350. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de GENERAL Waterstage HT 14 heeft €2.250,00 subsidie en m.b.t. de Sirac LSQ03RW heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Maasdijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Est plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2700 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €320 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen