Warmtepomp Warmond

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door warmtepompspot.nl check je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Warmond. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle belangrijke tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Warmond!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Warmond? Op deze pagina doorzoek je handige tips. Selecteer een veelgestelde vraag en ontdek rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Warmond?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Warmond?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Warmond

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel complex. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Warmond onontbeerlijk. De keuze maken voor een geoefende expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sanden warmtepomp). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.400 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €4.500 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Warmond.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Groningen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €7.500 – €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Vaillant, Atag, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Warmond

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Warmond

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Warmond uit te zoeken.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €2000 €1700 7 jaar
Lucht-water €6200 €2300 €2700 9 jaar
Bodem-water €14700 €4500 €3900 10 jaar
Water-water €18700 €4200 €4400 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Teylingen?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel woningen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Teylingen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Warmond is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 tot €5850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Technibel PHRIE125F staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin EDLQ014(**)6W1 krijg je subsidie tot €2.050,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Warmond

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Opperdoes plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2850 tot €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €270 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw