Warmtepomp Groningen

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze vergelijker ontdek je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Groningen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Groningen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Groningen? Middels onze expertise achterhaal je zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en ontdek vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Groningen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Groningen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Groningen

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk moeilijk. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Groningen benodigd. Het kiezen van een betrouwbare installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over AWB installatie). Wat is een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.300 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Groningen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Reusel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €9.000 – €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Atag, Intergas, Remeha). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Groningen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Groningen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Groningen uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €2000 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5000 €2500 €2100 8 jaar
Bodem-water €14600 €5800 €4800 10,5 jaar
Water-water €18300 €5200 €5200 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Groningen?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel consumenten uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Groningen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Groningen is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2200 tot €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHVH08S26(**)9W biedt €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Waterkotte Eco Touch DS 5010 Ai RC (W/W) is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Groningen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Anjum plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht samen met standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €355 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw