Warmtepomp Harfsen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het vervangen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op warmtepompspot.nl check jij alle informatie aangaande een warmtepomp in Harfsen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle cruciale info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Harfsen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Harfsen? Hieronder doorzoek je bruikbare tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Harfsen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Harfsen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Harfsen

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij moeilijk. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Harfsen noodzakelijk. De zoektocht naar een bedreven vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Inventum installatie). Waar vind ik een geoefende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.350 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Harfsen.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal zien we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Roswinkel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harfsen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Harfsen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harfsen te analyseren.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1700 €1900 7 jaar
Lucht-water €4200 €2100 €2200 7 jaar
Bodem-water €14800 €5800 €4800 13,5 jaar
Water-water €18200 €4600 €5800 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Lochem?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Lochem) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Harfsen geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2650 en €4400. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHSX16P50(**) biedt €2.400,00 subsidie en bij de Western Airconditioning CORE 14M is dit €3.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Harfsen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Bakhuizen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €260 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen