Warmtepomp Bakhuizen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het kiezen voor een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Geholpen door onze vergelijker achterhaal je alle details over een warmtepomp in Bakhuizen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare info en vind de voordeligste installateur in Bakhuizen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Bakhuizen? Middels onze expertise doorzoek jij handige tips en adviezen. Kies voor een veelgestelde vraag en vind eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Bakhuizen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bakhuizen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bakhuizen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel gecompliceerd. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Bakhuizen onvermijdbaar. Het selecteren van een handige vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Wolf). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.000 – €6.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bakhuizen.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Lage Mierde.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 tot zo’n €18.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, AWB, Nefit, Vaillant, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bakhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bakhuizen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bakhuizen te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1800 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €6800 €1800 €2800 6 jaar
Bodem-water €15100 €4500 €3000 9,5 jaar
Water-water €18700 €5500 €4500 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente De Friese Meren?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel woningen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente De Friese Meren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Bakhuizen kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1600 tot €4000. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LW 180L biedt €2.800,00 subsidie en voor de YORK YMP A0045PHE50 is dit €3.550,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bakhuizen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Steendam plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. elektrische energie uit het net. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2650 en €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €365 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen