Warmtepomp Lage Mierde

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via warmtepompspot.nl lees je alle informatie betreffende een warmtepomp in Lage Mierde. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Lage Mierde!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Lage Mierde? Door onze experts lees je bruikbare tips en adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en jij checkt ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Lage Mierde?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Lage Mierde?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Lage Mierde

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk complex. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Lage Mierde benodigd. Het kiezen van een handige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Thermia). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.600 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €4.000 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Lage Mierde.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Ulrum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 – €20.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, AWB, Vaillant, Intergas, Remeha). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lage Mierde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lage Mierde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lage Mierde te berekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1000 €1200 4 jaar
Lucht-water €6600 €2400 €2000 9 jaar
Bodem-water €15000 €5400 €3600 10 jaar
Water-water €18900 €5500 €5000 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Reusel-De Mierden?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Reusel-De Mierden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Lage Mierde geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 en €5450. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti LCP 051PS geeft recht op €5.450,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PN-45 (88SF0451SDPN1) ligt dit op €3.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Lage Mierde

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Domburg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2750 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €285 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen