Warmtepomp Westeremden

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is de keuze voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kiezen voor een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Via de tips van onze experts bekijk jij relevante tips m.b.t. een warmtepomp in Westeremden. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle nuttige specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Westeremden!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Westeremden? Hieronder bekijk jij nuttige aanbevelingen. Druk op een van de onderwerpen en vind rap alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Westeremden?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Westeremden?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Westeremden

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Westeremden benodigd. Het selecteren van een degelijke installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Jifon warmtepomp). Hoe kies ik een erkende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Westeremden.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Harfsen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 t/m €20.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Nefit, AWB, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westeremden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westeremden

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westeremden uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1100 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €5100 €1700 €2200 8 jaar
Bodem-water €15200 €3600 €2600 13,5 jaar
Water-water €17500 €4300 €5600 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Loppersum?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Loppersum) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Westeremden geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 tot €4300. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Thermics Energie HYDRA 14 kw staat gelijk tot €2.700,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ008(**)V3 * EHBX08(**)3V krijg je subsidie tot €2.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Westeremden

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Oudesluis plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €310 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen