Warmtepomp Bornwird

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het vervangen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Aan de hand van warmtepompspot.nl ontdek je tips en adviezen voor een warmtepomp in Bornwird. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Bornwird!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Bornwird? Middels onze expertise bekijk jij zinvolle tips en adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je leest ogenblikkelijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Bornwird?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bornwird?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bornwird

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk complex. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Bornwird benodigd. De keuze van een vakbekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Thermia warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Bornwird.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Maarn.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Intergas, Nefit, Vaillant, AWB). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bornwird

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bornwird

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kosten van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bornwird uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1200 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €4200 €2300 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €5500 €3100 14 jaar
Water-water €18800 €4800 €5000 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel Nederlanders overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Dongeradeel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Bornwird kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1400 – €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Austria Email Hotwater heatpump WPA 100 E-LF biedt €1.250,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta WWR 0091TS MTD2 is dit €5.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Bornwird

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Uithuizen plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €365 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen