Warmtepomp Maarn

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kiezen voor een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze webpagina vind je relevante tips voor een warmtepomp in Maarn. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Maarn!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Maarn? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je handige aanbevelingen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je ontdekt snel bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Maarn?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Maarn?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Maarn

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal complex. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Maarn noodzakelijk. De keuze maken voor een bekwame specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Solvis warmtepomp). Wat is een vakbekwame warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.200 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €5.000 – €6.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Maarn.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Wapse.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot €20.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, AWB, Remeha, Nefit, Atag). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maarn

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Maarn

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maarn vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1600 €1600 4 jaar
Lucht-water €4900 €2400 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €4000 €4800 14 jaar
Water-water €17600 €5200 €5400 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel huizen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Maarn kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2200 – €5300. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de GENERAL Waterstage Comfort DUO 06 geeft recht op €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Pico Energy NDX D18EuC ligt dit op €3.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Maarn

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Erm plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2850 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €345 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen