Warmtepomp Erm

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De opvolger van gas is het warmtepomp systeem. Door deze website doorzoek jij praktische informatie voor een warmtepomp in Erm. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Erm!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Erm? Hieronder lees jij handige aanbevelingen. Druk op een onderwerp en ontdek meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Erm?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Erm?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Erm

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Erm onmisbaar. Het kiezen van een degelijke vakman is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Atlantic subsidie). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Erm.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Opende.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, Intergas, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Erm

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Erm

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Erm vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1100 €1900 7 jaar
Lucht-water €4000 €2000 €2100 8 jaar
Bodem-water €14100 €3500 €2700 10 jaar
Water-water €18600 €5500 €4600 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Coevorden?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Coevorden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Erm geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 tot €4150. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de CLINT CHA/ML/ST/WP 41 geeft recht op €2.100,00 subsidie en wat betreft de NRGTEQ TNG40 (W/W) ligt dit op €5.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Erm

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Zelhem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €275 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen