Warmtepomp Wapse

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het plaatsen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze website vind je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Wapse. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle onmisbare info en tips en check prijzen van een installateur in Wapse!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Wapse? Op deze pagina lees jij praktische info. Kies voor een onderwerp en check ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wapse?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wapse?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wapse

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij moeilijk. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Wapse noodzakelijk. Het kiezen van een ervaren installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Radson warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.250 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wapse.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Groenekan.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 en €18.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Intergas, Remeha, Atag). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wapse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wapse

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wapse te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1100 €1900 4 jaar
Lucht-water €4800 €2400 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €4000 €3900 11,5 jaar
Water-water €18100 €5500 €5600 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Westerveld?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Westerveld) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Wapse geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 tot €4850. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Techneco Loria 6008 geeft jou €1.900,00 subsidie en wat betreft de CTC WaterHeater 102 krijg je €1.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wapse

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Opende plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2850 tot €4200. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €285 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen