Warmtepomp Groenekan

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is de keuze voor gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van deze webpagina vind je handige info over een warmtepomp in Groenekan. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Groenekan!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Groenekan? Hieronder ontdek je zinvolle tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Groenekan?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Groenekan?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Groenekan

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is tamelijk moeilijk. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Groenekan cruciaal. Het kiezen van een geoefende vakman doet niet onder voor de klus zelf. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Alto refrigeration installatie). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €3.000 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Groenekan.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Reitsum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Remeha, Intergas, Atag). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Groenekan

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Groenekan

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Groenekan uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1200 7 jaar
Lucht-water €5000 €1700 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €5000 €4700 14 jaar
Water-water €18500 €4800 €4700 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Bilt?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente De Bilt) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Groenekan is alleen van toepassing op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1000 tot €5650. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V + EHSXB08P50(**) heeft €1.800,00 subsidie en wat betreft de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo Compact 5014.5 (W/W) heb je recht op €3.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Groenekan

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze modellen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Anderen plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2950 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €350 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw