Warmtepomp Reitsum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is de keuze voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Via de info op deze pagina vind jij nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Reitsum. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Reitsum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Reitsum? Hieronder vind jij zinvolle informatie. Druk op een onderwerp en bekijk à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Reitsum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Reitsum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Reitsum

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Reitsum benodigd. Het kiezen van een officiële installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Horos subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.000 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Reitsum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Bierum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €7.500 – €21.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, Nefit, Intergas, AWB). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Reitsum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Reitsum

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Reitsum uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1300 €1400 7 jaar
Lucht-water €6800 €2100 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €5500 €3500 10,5 jaar
Water-water €17200 €5800 €4200 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Ferwerderadiel?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Ferwerderadiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Reitsum kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1800 – €5800. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Mitsubishi Heavy Industries SRC60ZMX-S + vloerverwarmingskit staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec LWD 70A-HTD krijg je subsidie tot €2.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Reitsum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Kloosterhaar plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €385 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw