Warmtepomp Kloosterhaar

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Middels onze website lees je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Kloosterhaar. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle bruikbare informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kloosterhaar!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Kloosterhaar? Middels onze expertise vind jij handige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je vindt à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kloosterhaar?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Kloosterhaar?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Kloosterhaar

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Kloosterhaar noodzakelijk. De keuze maken voor een erkende warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hewalex). Hoe herken je een vakkundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.650 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €5.000 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Kloosterhaar.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Tienray.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 en €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kloosterhaar

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kloosterhaar

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kloosterhaar te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1900 4 jaar
Lucht-water €5300 €1500 €2000 9 jaar
Bodem-water €15100 €4500 €4700 12 jaar
Water-water €18700 €4400 €5600 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hardenberg?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel huizen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Hardenberg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Kloosterhaar geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1900 – €4700. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Enerso AWT 05 staat gelijk tot €1.550,00 subsidie en bij de Enerso TBW 37 EVI krijg je subsidie tot €5.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kloosterhaar

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Dearsum plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met gewone stroom. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €340 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen