Warmtepomp Anderen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina vind je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Anderen. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante informatie en check prijzen van een installateur in Anderen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Anderen? Via onze specialisten lees je handige tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij checkt binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Anderen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Anderen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Anderen

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Anderen aan te raden. De keuze van een aangesloten expert is net zo relevant als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Kodi). Hoe herken je een vakbekwame vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.650 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €2.500 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Anderen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg zien we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Kloosterhaar.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, Nefit, AWB, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Anderen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Anderen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Anderen uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1400 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €5100 €1800 €2300 6 jaar
Bodem-water €14900 €4000 €2900 9 jaar
Water-water €17200 €4100 €4400 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Aa en Hunze) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Anderen kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1000 tot €5650. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Aermec NRK0300 heeft €6.550,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning Geyser 2 MT 18 heb je recht op €2.350,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Anderen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Slijk-Ewijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 en €4400. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €305 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen