Warmtepomp Nieuwkuijk

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door de tips van onze experts vind jij alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Nieuwkuijk. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Nieuwkuijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwkuijk? Middels onze expertise achterhaal je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een onderwerp en je ontdekt meteen alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nieuwkuijk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nieuwkuijk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwkuijk

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Nieuwkuijk onmisbaar. De zoektocht naar een erkende warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Jifon systeem). Wat is een bedreven warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.550 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nieuwkuijk.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Zeewolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 t/m €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Atag, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwkuijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwkuijk

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwkuijk uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1700 €1200 5 jaar
Lucht-water €6100 €2100 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5000 €3200 10,5 jaar
Water-water €18300 €5100 €5300 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Heusden?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel woningen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Heusden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Nieuwkuijk kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 – €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Hitecsa EKWXBA-2001.1 heeft €4.200,00 subsidie en bij de Viessmann Vitocal 300-G BW/BWS 301.B10 heb je recht op €3.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nieuwkuijk

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Hapert plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2550 – €4100. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €370 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen