Warmtepomp Zeewolde

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het vervangen van een systeem op gas volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door deze webpagina ontdek je nuttige info aangaande een warmtepomp in Zeewolde. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle bruikbare informatie en vind de voordeligste installateur in Zeewolde!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zeewolde? Op onze website bekijk je zinvolle aanbevelingen. Druk op een onderwerp en je ontdekt vlug alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zeewolde?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zeewolde?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zeewolde

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Zeewolde onontbeerlijk. Het selecteren van een deskundige specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek SmartHeat systeem). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zeewolde.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Holten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot zo’n €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Nefit, Vaillant, Atag). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zeewolde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zeewolde

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zeewolde te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1500 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5800 €2100 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €5500 €2600 9,5 jaar
Water-water €18600 €4500 €4700 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zeewolde?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Zeewolde) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Zeewolde is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1000 en €4250. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E-AC 201.D13 staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en voor de ELCO Aerotop DHW 250 krijg je subsidie tot €1.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zeewolde

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Rohel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 tot €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €400 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Flevoland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen