Warmtepomp Holten

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is de keuze voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Met behulp van de info van onze specialisten vind je praktische informatie aangaande een warmtepomp in Holten. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle belangrijke info en tips en vind de voordeligste installateur in Holten!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Holten? Hieronder check jij belangrijke informatie. Druk op een van de onderstaande vragen, en check rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Holten?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Holten?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Holten

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Holten aan te raden. De keuze van een deskundige installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hautec warmtepompen). Waar vind ik een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.200 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Holten.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Skingen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 t/m €20.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, AWB, Intergas, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Holten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Holten

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Holten uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €1500 6 jaar
Lucht-water €5200 €1600 €2600 6 jaar
Bodem-water €15000 €4600 €3700 12 jaar
Water-water €17000 €5900 €4600 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Rijssen-Holten?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel huizen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Rijssen-Holten) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Holten kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 tot €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Energie EST ECO300i biedt €1.250,00 subsidie en voor de Alpha Innotec WZSV62H3M is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Holten

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Bornwird plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 – €4000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €265 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw