Warmtepomp Skingen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Geholpen door deze webpagina doorzoek jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in Skingen. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Skingen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Skingen? Op onze website doorzoek jij praktische informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Skingen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Skingen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Skingen

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Skingen onmisbaar. De keuze maken voor een bekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Energie EST warmtepompen). Hoe kies ik een aangesloten warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen oktober 2022]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Skingen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur De Weere.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot €20.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Intergas, Nefit, Atag, AWB). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Skingen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Skingen

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het apparaat is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Skingen uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1300 €1800 4 jaar
Lucht-water €5500 €2200 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €5200 €4500 11 jaar
Water-water €18300 €4600 €4400 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Menameradiel?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Menameradiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2022. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Skingen is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 en €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Panasonic Warmtepomp boiler PAW-DHWM300AE geeft recht op €1.250,00 subsidie en m.b.t. de Carrier 61AF-019X9-B ligt dit op €2.450,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Skingen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Maarn plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €295 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen