Warmtepomp De Weere

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Op warmtepompspot.nl bekijk je waardevolle informatie voor een warmtepomp in De Weere. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle praktische informatie en vergelijk direct alle installateurs in De Weere!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in De Weere? Via onze specialisten doorzoek je bruikbare info. Druk op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt snel alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit De Weere?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in De Weere?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Weere

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in De Weere aan te raden. De zoektocht naar een erkende vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek TechniQ-Energy systeem). Hoe herken je een competente installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.250 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €2.500 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in De Weere.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Nes.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 tot zo’n €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Intergas, AWB, Atag, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric systeem. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Weere

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Weere

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Weere te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1600 €1400 4 jaar
Lucht-water €6600 €1600 €2800 7 jaar
Bodem-water €14700 €5400 €2600 14,5 jaar
Water-water €18700 €4600 €4800 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Opmeer?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Opmeer) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp De Weere kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1650 – €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de CIAT AQUACIAT2 IVDC 150V P45 geeft jou €3.550,00 subsidie en m.b.t. de Galletti ENE009WS krijg je €2.650,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in De Weere

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Wapse plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €365 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen