Warmtepomp Nes

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op warmtepompspot.nl check jij praktische informatie over een warmtepomp in Nes. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Nes!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nes? Via onze specialisten bekijk je belangrijke tips en adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt binnen no-time bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Nes?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nes?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nes

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Nes onmisbaar. Het kiezen van een ervaren vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Sanden systeem). Hoe kies ik een betrouwbare installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €4.000 – €7.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nes.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Wiuwert.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €6.000 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Atag, Vaillant, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nes

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nes

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nes vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €1700 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €5700 €3000 11 jaar
Water-water €17800 €5200 €5300 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel woningen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Dongeradeel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nes is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 tot €4100. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het model, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS2 – RWM2 heeft €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Thermia Diplomat Optimum G3 8RF heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nes

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Groenekan plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 tot €4500. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €355 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen