Warmtepomp Wiuwert

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het laten installeren van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker doorzoek je praktische informatie voor een warmtepomp in Wiuwert. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle onmisbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Wiuwert!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wiuwert? Op onze website lees jij bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en bekijk à la minute alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Wiuwert?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wiuwert?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wiuwert

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Wiuwert cruciaal. Het selecteren van een officiële vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Oschner systeem). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.250 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €5.000 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wiuwert.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Herkingen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 t/m €19.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Remeha, Nefit, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wiuwert

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wiuwert

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wiuwert te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1900 4 jaar
Lucht-water €4100 €2300 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €3900 €4000 9,5 jaar
Water-water €18400 €5900 €4800 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Littenseradiel?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Littenseradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Wiuwert is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1750 tot €5700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Vaillant flexoCOMPACT VWF 58/4 + VWL 11/4 SA (0010016682) staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en wat betreft de Daikin SERHQ020AAW1 + SEHVX20AAW krijg je subsidie tot €3.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wiuwert

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Reitsum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2950 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €285 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen