Warmtepomp Herkingen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het vervangen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De optie in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van onze vergelijker bekijk je uitgebreide info voor een warmtepomp in Herkingen. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle bruikbare tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Herkingen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Herkingen? Via onze specialisten vind je handige adviezen. Selecteer een onderwerp en je vindt snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Herkingen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Herkingen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Herkingen

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Herkingen onmisbaar. De keuze maken voor een echte vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Aermec warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.400 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Herkingen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Schoonrewoerd.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €6.000 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, AWB, Remeha, Vaillant, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Herkingen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Herkingen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kosten van het systeem is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Herkingen te berekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €2000 €1900 6 jaar
Lucht-water €6100 €2400 €2800 7 jaar
Bodem-water €14500 €5300 €4700 14,5 jaar
Water-water €17400 €5000 €5800 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Goeree-Overflakkee?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Goeree-Overflakkee) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Herkingen kan jij uitsluitend toepassen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 en €5100. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Ecopomp 9LMW-240 Agarant biedt €1.850,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec SWC 192H3 is dit €3.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Herkingen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Bierum plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2900 en €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €320 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw