Warmtepomp Foxhol

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Middels de info van onze specialisten doorzoek jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Foxhol. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Foxhol!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Foxhol? Via onze specialisten check je bruikbare tips. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je leest ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Foxhol?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Foxhol?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Foxhol

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Foxhol benodigd. De keuze van een betrouwbare expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Heliotherm subsidie). Waar vind ik een competente vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.550 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Foxhol.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Oudehaske.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 t/m €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Vaillant, Intergas, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Foxhol

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Foxhol

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Foxhol uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1800 €1500 6 jaar
Lucht-water €5200 €1700 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €5000 €3100 10 jaar
Water-water €17200 €4900 €5000 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hoogezand-Sappemeer?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Hoogezand-Sappemeer) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Foxhol is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1500 – €4500. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het model, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 31 prm staat gelijk tot €1.550,00 subsidie en m.b.t. de Stiebel-Eltron WPW 07 Set (232949) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Foxhol

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Zuidzande plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in combinatie met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2750 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €260 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen