Warmtepomp Zuidzande

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker ontdek je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Zuidzande. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Zuidzande!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zuidzande? Door onze experts bekijk jij bruikbare info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en bekijk rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zuidzande?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zuidzande?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidzande

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Zuidzande onmisbaar. De zoektocht naar een officiële vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ecopomp verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.450 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €3.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zuidzande.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Huizinge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 – €19.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Nefit, Atag, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidzande

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zuidzande

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidzande te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1900 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €4200 €2000 €2800 6 jaar
Bodem-water €14200 €5700 €4600 10 jaar
Water-water €17600 €5200 €4500 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Sluis?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel consumenten overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Sluis) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zuidzande kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1950 en €4000. Het totale bedrag heeft te maken met het model, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Weider LW140 staat gelijk tot €2.100,00 subsidie en wat betreft de Energie EST SB12P krijg je subsidie tot €2.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Zuidzande

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Sassenheim plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €335 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen