Warmtepomp Huizinge

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl check je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Huizinge. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle cruciale info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Huizinge!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Huizinge? Op deze pagina ontdek je bruikbare adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en bekijk meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Huizinge?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Huizinge?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Huizinge

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij complex. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Huizinge onontbeerlijk. De zoektocht naar een deskundige warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sonnenkraft warmtepompen). Hoe herken je een officiële vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.500 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Huizinge.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur St. Willebrord.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €9.000 t/m €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Nefit, Intergas, AWB). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Huizinge

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Huizinge

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Huizinge te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1600 €1900 4 jaar
Lucht-water €6400 €1600 €2800 9 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €4400 11 jaar
Water-water €17600 €4800 €4900 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Loppersum?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel consumenten wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Loppersum) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Huizinge is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1450 – €5800. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de EnergyPanel GTC-40 Plus biedt €4.500,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta BWR 0091T MTD2 is dit €4.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Huizinge

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Brummen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2500 tot €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €280 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen