Warmtepomp Marken

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Geholpen door warmtepompspot.nl lees je alle details voor een warmtepomp in Marken. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare informatie en check prijzen van een installateur in Marken!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Marken? Hieronder lees jij belangrijke tips. Selecteer een van de onderwerpen en je leest meteen alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Marken?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Marken?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Marken

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal pittig. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Marken benodigd. Het kiezen van een handige warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Clausius warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een erkende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €2.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Marken.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Wellerlooi.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 t/m €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, Vaillant, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Marken

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Marken

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Marken te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1900 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5500 €1600 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €5000 €4800 14,5 jaar
Water-water €18500 €5200 €4600 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Waterland?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Waterland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Marken kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 en €4500. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Hautec HWL-A-30-S (88LH0301SCLN5) geeft jou €2.200,00 subsidie en m.b.t. de Stiebel-Eltron WPF 05 Cool (232916) krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Marken

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze producten verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Fleringen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met gewone stroom. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2700 tot €4500. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €250 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen