Warmtepomp Varsseveld

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op deze website check jij handige info aangaande een warmtepomp in Varsseveld. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle relevante info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Varsseveld!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Varsseveld? Middels onze expertise check jij nuttige tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en check vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Varsseveld?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Varsseveld?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Varsseveld

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel pittig. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Varsseveld noodzakelijk. Het kiezen van een handige vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Viessmann). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.550 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Varsseveld.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Feerwerd.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 en €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, AWB, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Varsseveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Varsseveld

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Varsseveld te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €6800 €1700 €2000 8 jaar
Bodem-water €15200 €4300 €3600 14,5 jaar
Water-water €17600 €5200 €5100 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Oude IJsselstreek?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Oude IJsselstreek) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Varsseveld is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 tot €4750. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Solvis Vaero AL 11kW staat gelijk tot €2.450,00 subsidie en wat betreft de CLINT CHA/K/A/WP 262-P krijg je subsidie tot €6.950,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Varsseveld

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Nispen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €365 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen