Warmtepomp Nijhuizum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De opvolger van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze website doorzoek jij nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Nijhuizum. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle praktische info en bekijk de tarieven via een installateur uit Nijhuizum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Nijhuizum? Middels onze expertise doorzoek jij handige informatie. Klik op een onderwerp en ontdek snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Nijhuizum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nijhuizum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijhuizum

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Nijhuizum onmisbaar. Het selecteren van een bedreven installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Climer verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.650 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nijhuizum.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Zoeterwoude.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €7.000 tot zo’n €20.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Remeha, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijhuizum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nijhuizum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijhuizum vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €1100 4 jaar
Lucht-water €6200 €2400 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €5600 €4700 12 jaar
Water-water €17200 €5100 €5900 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Nijhuizum kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1500 en €5100. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de InterClima-MTA HCY 171 geeft jou €4.450,00 subsidie en bij de Warmblauw HP3BW 11EP krijg je €3.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nijhuizum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Hauwert plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2650 tot €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €360 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen