Warmtepomp Hauwert

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is de keuze voor gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Door onze vergelijker ontdek je alle informatie voor een warmtepomp in Hauwert. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle praktische details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hauwert!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hauwert? Op deze pagina ontdek je zinvolle info. Selecteer een van de onderstaande vragen, en check onmiddellijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hauwert?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hauwert?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hauwert

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Hauwert noodzakelijk. De keuze maken voor een officiële warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk NRGTEQ installatie). Waar vind ik een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.250 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hauwert.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur s Gravenmoer.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 – €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Nefit, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hauwert

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hauwert

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hauwert uit te werken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €2100 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €5200 €2700 14,5 jaar
Water-water €18100 €5000 €5200 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Medemblik?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Medemblik) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Hauwert is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 tot €5600. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ016C(**)1 + EHVH16S18(**)3V geeft jou €2.350,00 subsidie en voor de Western Airconditioning FUSIO-WW 18 krijg je €4.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hauwert

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Barsingerhorn plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2750 en €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €390 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw