Warmtepomp Dordrecht

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op onze website ontdek je bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Dordrecht. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Dordrecht!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Dordrecht? Via onze specialisten ontdek je belangrijke adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Dordrecht?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Dordrecht?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dordrecht

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Dordrecht benodigd. De keuze maken voor een aangesloten specialist is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ECOTEQ verwarming). Wat is een vakbekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.500 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Dordrecht.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nijhuizum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 en €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, Atag, AWB, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dordrecht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dordrecht

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de aanschafprijs is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dordrecht uit te zoeken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1100 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €5800 €1700 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €3900 €3800 9 jaar
Water-water €17300 €4900 €5800 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dordrecht?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel woningen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Dordrecht) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Dordrecht is alleen aan te vragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1850 en €4900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta BRN2 0031m geeft recht op €1.850,00 subsidie en aangaande de Galletti LEW 061HS ligt dit op €7.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Dordrecht

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Wetering plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) tezamen met gewone stroom. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2850 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €290 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen