Warmtepomp Wetering

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het vervangen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten bekijk jij alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Wetering. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige details en ontdek de meest vakkundige installateur in Wetering!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wetering? Op onze website vind jij zinvolle tips & tricks. Selecteer een item uit onze FAQ en vind à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Wetering?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wetering?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wetering

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Wetering aan te raden. Het kiezen van een echte specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check AWB systeem). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wetering.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Hauwert.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.000 tot €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Vaillant, Remeha, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wetering

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wetering

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wetering te bepalen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1700 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6400 €1900 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €5500 €4700 10 jaar
Water-water €18200 €4200 €5800 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Steenwijkerland?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Steenwijkerland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Wetering kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2000 – €5000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het model, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Toshiba Estia HWS-804H-E1 + HWS-804XWHM6-E1 geeft recht op €1.800,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHSHB16P50(**) ligt dit op €2.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Wetering

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Paasloo plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) en combineert dat met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2950 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €380 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen