Warmtepomp Rotterdam

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een ketel op gas niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Op de tips van onze experts doorzoek jij nuttige info betreffende een warmtepomp in Rotterdam. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle onmisbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Rotterdam!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Rotterdam? Hieronder doorzoek jij bruikbare tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en ontdek rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Rotterdam?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Rotterdam?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Rotterdam

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is vrij complex. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Rotterdam noodzakelijk. De zoektocht naar een officiële installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hewalex installatie). Hoe kies ik een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen oktober 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.600 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Rotterdam.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Bovensmilde.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot €18.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, Nefit, Remeha, AWB). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rotterdam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Rotterdam

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rotterdam uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1700 €1100 5 jaar
Lucht-water €5900 €1800 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €5700 €4200 9,5 jaar
Water-water €17100 €5700 €5400 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Rotterdam?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Rotterdam) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Rotterdam kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 tot €4350. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Nefit NEFIT Ventiline staat gelijk tot €1.500,00 subsidie en wat betreft de Atlantic Alfea Extensa+ 6 krijg je subsidie tot €1.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Rotterdam

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Lageland plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2900 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €385 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen