Warmtepomp Lageland

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is de keuze voor een systeem op gas bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze webpagina doorzoek je uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Lageland. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle praktische tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lageland!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Lageland? Op deze pagina achterhaal je zinvolle tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en bekijk meteen alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lageland?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Lageland?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Lageland

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is vrij complex. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Lageland onvermijdbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Trane). Wat is een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen oktober 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lageland.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Urk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.500 en €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, AWB, Vaillant, Remeha, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lageland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lageland

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lageland te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1900 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €6000 €1700 €2400 8 jaar
Bodem-water €15100 €4500 €3100 14,5 jaar
Water-water €17400 €5500 €4300 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Slochteren?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Slochteren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Lageland kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1300 tot €5600. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Galletti LCP 061PS staat gelijk tot €6.350,00 subsidie en aangaande de Hautec HCS-PN-56 (88SF0561SCPN3) krijg je subsidie tot €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lageland

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Dongjum plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €4500. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €325 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen