Warmtepomp Dongjum

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina bekijk jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Dongjum. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Dongjum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Dongjum? Op onze website bekijk je handige tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je leest ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Dongjum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Dongjum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dongjum

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Dongjum noodzakelijk. Het selecteren van een degelijke specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check CTC verwarming). Wat is een aangesloten warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €3.000 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Dongjum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nijeholtpade.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Nefit, Remeha, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dongjum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dongjum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dongjum uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1900 €1300 7 jaar
Lucht-water €5500 €1600 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €3800 €2900 12 jaar
Water-water €18800 €4900 €5400 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Franekeradeel?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel consumenten wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Franekeradeel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Dongjum is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 en €5300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0091t staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en bij de Galletti LEW 051WL krijg je subsidie tot €7.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Dongjum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Westhem plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op die manier kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 – €4100. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €350 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw