Warmtepomp Westhem

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Op deze webpagina vind jij diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Westhem. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle cruciale info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Westhem!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Westhem? Hieronder bekijk jij praktische tips en adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en je vindt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Westhem?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Westhem?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westhem

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal pittig. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Westhem benodigd. Het selecteren van een erkende vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Alto refrigeration systeem). Hoe herken je een vakbekwame warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €8.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Westhem.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Haskerdijken.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Remeha, Vaillant, AWB). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westhem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westhem

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westhem uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1500 7 jaar
Lucht-water €4300 €2300 €2000 8 jaar
Bodem-water €14400 €3500 €3500 10 jaar
Water-water €18300 €5100 €4600 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Westhem kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2200 – €4050. Het totale bedrag heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Toshiba Estia HWS-1404H-E1 + HWS-1404XWHM6-E1 staat gelijk tot €2.200,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBH11((**)3V krijg je subsidie tot €2.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Westhem

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Overberg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €255 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen