Warmtepomp Warffum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Door onze website bekijk jij concrete informatie aangaande een warmtepomp in Warffum. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Warffum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Warffum? Door onze experts check je zinvolle tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en je ontdekt binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Warffum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Warffum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Warffum

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Warffum cruciaal. De keuze van een vakkundige installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Renson warmtepomp). Hoe herken je een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.550 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.500 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Warffum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Groesbeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot zo’n €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Vaillant, Remeha, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone product. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Warffum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Warffum

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Warffum uit te werken.

Model warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1600 €1900 6 jaar
Lucht-water €4900 €2200 €2800 9 jaar
Bodem-water €14400 €4500 €3800 12,5 jaar
Water-water €18600 €4200 €4400 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Eemsmond?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Eemsmond) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Warffum is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 tot €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Techneco Loria Duo 6006 biedt €1.800,00 subsidie en voor de Daikin EBLQ016(**)6W1 is dit €2.150,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Warffum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Opijnen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2800 tot €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €270 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen