Warmtepomp Groesbeek

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is de keuze voor gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van gas is zo’n warmtepomp. Door de tips van onze experts ontdek je concrete informatie over een warmtepomp in Groesbeek. Hoe werkt het? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle praktische specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Groesbeek!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Groesbeek? Hieronder lees je nuttige tips & tricks. Druk op een van de onderwerpen en vind vlug alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Groesbeek?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Groesbeek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Groesbeek

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Groesbeek cruciaal. Het selecteren van een bekwame expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ARTEL installatie). Wat is een echte warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €4.000 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Groesbeek.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Renkum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Vaillant, Atag, Remeha, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Groesbeek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Groesbeek

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Groesbeek uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €5500 €1600 €2500 7 jaar
Bodem-water €14500 €5400 €4200 9,5 jaar
Water-water €17900 €4400 €4300 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Groesbeek?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Groesbeek) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Groesbeek geldt alleen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2350 en €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHBX08(**)9W geeft recht op €1.800,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch DS 5008 Ai NC (W/W) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Groesbeek

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Anerveen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €310 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw