Warmtepomp Renkum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het aanvragen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas een warmtepomp. Via onze website achterhaal je alle details voor een warmtepomp in Renkum. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle belangrijke info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Renkum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Renkum? Via onze specialisten check je handige adviezen. Druk op een van de onderwerpen en je vindt meteen verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Renkum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Renkum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Renkum

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Renkum onvermijdbaar. Het selecteren van een echte specialist is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk A1 Green Energy installatie). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.750 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Renkum.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Biezenmortel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, AWB, Atag, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Renkum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Renkum

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Renkum uit te werken.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1400 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €4700 €1600 €2300 9 jaar
Bodem-water €14700 €5800 €2900 9 jaar
Water-water €18600 €5300 €4900 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Renkum?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Renkum) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Renkum is alleen van toepassing op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1150 – €5300. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W 14 E-T geeft jou €2.250,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec LWD 9090A-HMD 2 krijg je €2.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Renkum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Knegsel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2600 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €260 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen