Warmtepomp Amsterdam Zuidoost

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van onze website bekijk jij relevante tips over een warmtepomp in Amsterdam Zuidoost. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Amsterdam Zuidoost!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Amsterdam Zuidoost? Hieronder check jij nuttige aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Amsterdam Zuidoost?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Amsterdam Zuidoost?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Amsterdam Zuidoost

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij complex. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Amsterdam Zuidoost benodigd. De keuze van een aangesloten installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check InterClima-MTA). Hoe kies ik een bekwame vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.300 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.000 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Amsterdam Zuidoost.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Klimmen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 – €21.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Atag, Remeha, Nefit). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Amsterdam Zuidoost

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Amsterdam Zuidoost

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Amsterdam Zuidoost uit te rekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1200 €1700 7 jaar
Lucht-water €5700 €1800 €2500 9 jaar
Bodem-water €15200 €3900 €2800 10,5 jaar
Water-water €18000 €5300 €5900 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Amsterdam?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel gezinnen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Amsterdam) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Amsterdam Zuidoost is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1300 – €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Aermec CL200H staat gelijk tot €4.150,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Geyser 2 HT 9 krijg je subsidie tot €1.850,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Amsterdam Zuidoost

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Sleen plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2950 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €335 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen