Warmtepomp Klimmen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het vervangen van een systeem op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten bekijk jij diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Klimmen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle onmisbare info en tips en vind de voordeligste installateur in Klimmen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Klimmen? Door onze experts lees je zinvolle info. Druk op een onderwerp en bekijk meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Klimmen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Klimmen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Klimmen

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Klimmen onmisbaar. De keuze van een ervaren warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Haier). Hoe kies ik een bekwame vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.400 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €3.500 – €6.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Klimmen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Thorn.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 t/m €18.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Remeha, Intergas, Nefit, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Klimmen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Klimmen

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Klimmen uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €2500 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €4800 €4300 14,5 jaar
Water-water €17900 €5500 €4300 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Voerendaal?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel gezinnen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Voerendaal) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Klimmen geldt alleen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1500 en €5800. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Enerso AWK-O 36 biedt €5.700,00 subsidie en wat betreft de Enerso DBS 11 is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Klimmen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in De Wilgen plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in combinatie met gewone stroom. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2550 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €290 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen